@misc{Roczkowska_Magdalena_Właściwości_2013, author={Roczkowska, Magdalena and Siemion, Przemysław and Kaczmarek, Alicja}, abstract={Reakcje enzymatyczne coraz częściej uzupełniają i zastępują wszelkie reakcje chemiczne. Są wysoce selektywne i precyzyjne, gdyż enzymy działają na konkretne grupy czy wiązania chemiczne. Przykładem enzymów wykorzystywanych w procesach utlenianiasą lakazy oraz peroksydazy – ligninowa (LiP) i manganozależna (MnP). Niniejsza praca została poświęcona badaniom właściwości fizykochemicznych skrobi utlenionych enzymatycznie przy użyciu peroksydazy ligninowej (LiP) oraz manganozależnej (MnP). Badaniom zostały poddane utlenione skrobie kukurydziane oraz ziemniaczane. Badania wykazały, że we wszystkich analizowanych próbkach doszło do utlenienia enzymatycznego. Produkty modyfikacji odznaczały się odmiennymi właściwościami fizykochemicznymi w stosunku do próbek natywnych skrobi tego samego gatunku. Zmianie uległa zdolność pochłaniania wody, rozpuszczalność w wodzie i trwałość w wysokich temperaturach.}, type={artykuł}, publisher={Wydawnictwo im. Stanisława Podobińskiego Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie}, title={Właściwości fizykochemiczne produktów enzymatycznego utleniania skrobi}, address={Częstochowa}, year={2013}, language={pol}, keywords={skrobia, skrobia utleniona, utlenianie enzymatyczne, peroksydaza ligninowa(LiP), peroksydaza manganozależna (MnP)}, }