@misc{Dziadek_Kinga_Właściwości_2018, author={Dziadek, Kinga and Kukiełka, Ewelina and Kopeć, Aneta}, abstract={Celem badań było oznaczenie zawartości składników bioaktywnych oraz aktywności antyoksydacyjnej w naparach i ekstraktach z owoców, ogonków i liści czereśni. Zgodnie z naszą wiedzą w literaturze nie ma badań mających na celu porównanie aktywności antyoksydacyjnej w tych częściach czereśni. Materiałem badawczym były odmiany czereśni: Burlat, Kordia oraz Regina. W przygotowanych naparach i ekstraktach oznaczono zawartość polifenoli ogółem (z wykorzystaniem odczynnika Folina-Ciocalteu), antocyjanów (metodą różnicową), oraz aktywność antyoksydacyjną (metodą ABTS•+, DPPH•, FRAP). Istotnie najwyższą zawartością składników bioaktywnych oraz aktywnością antyoksydacyjną charakteryzowały się napary i ekstrakty z ogonków, a najniższą z owoców czereśni. Wśród naparów i ekstraktów przygotowanych z ogonków i liści najwyższą zdolnością przeciwutleniającą charakteryzowała się odmiana Regina, natomiast wśród przygotowanych z owoców odmiana Kordia. Wyniki badań wskazują na bardzo wysoką zależność między zawartością związków polifenolowych, a aktywnością antyoksydacyjną. Napary i ekstrakty z owoców, ogonków i liści czereśni stanowią wartościowe źródło składników bioaktywnych. Te części roślin wymagają jednak dalszych badań, w celu określenia możliwości ich zastosowania do produkcji żywności funkcjonalnej.}, type={artykuł}, publisher={Wydawnictwo im. Stanisława Podobińskiego Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie}, title={Właściwości antyoksydacyjne naparów i ekstraktów z owoców, ogonków oraz liści czereśni (Prunus avium)}, address={Częstochowa}, year={2018}, language={pol}, keywords={polifenole, czereśnie, ogonki, liście, napary, zdolność antyoksydacyjna}, }