@misc{Dąbrowska_Karolina_Starzenie_2020, author={Dąbrowska, Karolina and Wanot, Bartosz and Pilis, Karol}, abstract={Właściwe odżywianie jest jednym z podstawowych czynników, które decydują o prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Prawidłowe żywienie przyczynia się do lepszego samopoczucia i funkcjonowania osób w podeszłym wieku oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe i cywilizacyjne. Ważne jest zauważenie oraz dostosowanie sposobu żywienia do zmian fizjologicznych zachodzących w organizmie starszej osoby. Mowa tu o zmianach na całej długości przewodu pokarmowego oraz innych układów. Rozumiane w taki sposób żywienie osoby w podeszłym wieku będzie oparte głównie na odpowiednim zapotrzebowaniu energetycznym oraz właściwym doborze składników odżywczych. Zaburzenia odżywiania u osób starszych mają bezpośredni wpływ na stan ich zdrowia. Najczęstszymi zaburzeniami odżywiania u osób starszych są jadłowstręt oraz niechęć do przyjmowania płynów. Aby skutecznie zapobiegać zaburzeniom odżywiania należy przede wszystkim przeprowadzać edukację osób starszych w tym zakresie.}, type={rozdział}, publisher={Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie}, title={Starzenie się i dieta osób starszych}, address={Częstochowa}, year={2020}, language={pol}, }