@misc{Długosz_Aneta_Zaburzenia_2020, author={Długosz, Aneta and Wanot, Bartosz and Biskupek-Wanot, Agnieszka}, abstract={Zgodnie z opracowaną przez Światową Organizację Zdrowia WHO, międzynarodową statystyczną klasyfikacją chorób i problemów zdrowotnych (ICD-10) zaburzenia odżywiania zostały sklasyfikowane jako zaburzenia psychiczne, umieszczone w grupie zaburzeń behawioralnych związanych z zaburzeniami fizjologicznymi oraz czynnikami psychicznymi. Powszechnie wiadomo, jak istotne znaczenie dla ludzi ma odżywianie. Prawidłowe odżywianie stanowi jedną z podstaw w promocji zdrowia szczególnie u osób dojrzałych, gdzie dbałość o komplementarne dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych jest kluczowa. Proces starzenia się ludzi wpływa na motorykę oraz jakość ich życia, odpowiednie odżywianie staje się istotnym jego elementem. Etapy starzenia się organizmu oraz występowanie chorób towarzyszących, pozwalają określić co jest właściwe, a co szkodliwe dla organizmu człowieka. W starszym wieku groźnym dla człowieka staje się zarówno niedobór, jak i nadmiar makro i mikro składników. W wieku takim zmienia się potrzeba suplementacji mikroelementów oraz witamin, a także zapotrzebowanie na energie. Profilaktyka zaburzeń odżywiania jest niewątpliwie obszarem, w którym powinno się podejmować niezwłoczne działania, o bardzo zróżnicowanym charakterze. Działania te powinny być dostosowane do potrzeb odbiorców, angażując wiele podmiotów oraz wykorzystując wszystkie środki i techniki mające na celu służyć poprawie kondycji zdrowotnej całego społeczeństwa.}, type={rozdział}, publisher={Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie}, title={Zaburzenia odżywiania u osób starszych}, address={Częstochowa}, year={2020}, language={pol}, }