@misc{Słomian_Wioletta_Zdrowie_2020, author={Słomian, Wioletta and Wanot, Bartosz and Kosior-Lara, Adrianna}, abstract={Zaburzenia odżywiania wynikają z nieprawidłowych zachowań żywieniowych, których następstwa prowadzą do zmian masy ciała. W celu utrzymania prawidłowej formy należy prowadzić zdrowy styl życia, wzorując się np. Piramidą zdrowego żywienia lub wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia. Jakikolwiek brak lub nadmiar składników odżywczych w organizmie takich, jak witaminy i mikroelementy mogą doprowadzić do powstawania wielu chorób. Zaburzenia odżywiania, to inaczej nieprawidłowości żywienia, zbyt małe lub zbyt duże dostarczanie do organizmu pożywienia o różnych wartościach odżywczych może spowodować stan chorobowy organizmu. Spożywanie nadmiernej ilości soli, cukru, napojów gazowanych, alkoholu powoduje nadwagę lub otyłość. Za niska podaż składników odżywczych i energetycznych w konsekwencji prowadzi do niedowagi i wyniszczenia organizmu. W celu zapobiegania zaburzeniom odżywiania niezbędna jest profilaktyka żywienia i motywowanie do zachowań prozdrowotnych, które należy skierować do danej grupy społeczeństwa. Dzięki temu może to ograniczyć lub nawet wykluczyć powstawanie zaburzeń żywieniowych, które potęgują wzrost występowania chorób cywilizacyjnych. Zaburzenia odżywiania to istotny problem współczesnego świata. Kluczową rolą w zapobieganiu ryzyka zaburzeń odżywiania jest nauka samokontroli stanu zdrowia pod względem odpowiedniego żywienia, umiejętnego radzenia sobie ze stresem dnia codziennego, podejmowaniem regularnej aktywności fizycznej, zminimalizowaniem alkoholu w diecie. Ważnym aspektem jest edukacja w procesie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych w celu pozostania w zdrowiu fizycznym i psychicznym.}, type={rozdział}, publisher={Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie}, title={Zdrowie a zaburzenia odżywiania}, address={Częstochowa}, year={2020}, language={pol}, }